Hur använder jag Refapps funktion för att samla in uppgifter om relationen mellan kandidat och referenser?

I Refapp kan du använda funktionen om "relationsverifiering" för att samla in uppgifter om relation mellan kandidat och referens.

Aktivera funktionen i Projektinställningarna

När du skapar ditt referenstagningsprojekt i Refapp kan du i sektionen Frågeformulär välja att aktivera Begär in detaljer om relation från kandidater och referenspersoner

Detta innebär också att systemet automatiskt plockar bort de första frågorna rörande kandidat-och referensrelation som finns i Refapps standardmallar. (Använder du en annan frågemall, se till att plocka bort eventuella frågor rörande just referensens roll vid tidpunkten, när kandidat och referens arbetade ihop etc).

När du gjort övriga inställningar i ditt projekt, klicka på Spara.

Om du valt att begära in referensernas kontaktuppgifter från kandidaten

När kandidaten får utskicket om att ange sina referenser och klickar sig in på landningssidan så syns nu ett antal fält rörande referensrelation. Samtliga fält rörande referensrelation är obligatoriska för kandidaten att fylla i. Därefter skickar kandidaterna in uppgifterna till Refapp.

Skärmavbild 2023-03-21 kl. 13.55.09

Om du väljer att själv manuellt lägga in referensernas uppgifter

Klicka på Lägg till referens och fyll i kontaktuppgifter samt uppgifter om relation. Fälten är inte obligatoriska att fylla i. (De fält du eventuellt inte har information om kommer presenteras för referensen i frågeformuläret för komplettering).

Skärmavbild 2023-03-21 kl. 13.58.15

När referensen svarar på frågeformuläret

När referensen sedan får referenstagningen skickad till sig via mail och/eller sms och klickar sig in i frågeformuläret kommer ett block rörande relation att synas före referensfrågorna.

Om kandidaten har angett uppgifterna kommer dessa visualiseras för referensen som får ange huruvida dessa stämmer eller om hen vill korrigera något.

Skärmavbild 2023-03-21 kl. 13.59.00

Om du fyllt i uppgifterna om relation manuellt när du la till referensen i Refapp, och då lämnade något fält obesvarat så kommer referensen behöva komplettera med dessa uppgifter innan hen kan gå vidare i referenstagningen.

Skärmavbild 2023-03-21 kl. 13.59.51

Kandidat- och referensrelation i referensrapporten

När referensens svar finns samlade i Refapp, klicka på Visa Rapport. Längst upp i rapporten visualiseras kandidatens och referensens relation.

Skärmavbild 2023-03-21 kl. 14.00.32

Aktivera funktionen i Företagsinställningarna

Användare med administratörsrättigheter i Refapp aktiverar funktionen för övriga användare genom att besöka fliken Kommunikation i Företagsinställningarna. Där väljer administratören om det ska vara en valbar funktion och huruvida standardinställningen ska vara:

• Standard av, funktionen är avslagen under projektinställning men går att aktivera per projekt.
  • Standard på, funktionen är aktiverad under projektinställningar men går att stänga av per projekt.
  • Alltid av, funktionen är avslagen och går inte att aktivera.
  • Alltid på, funktionen är aktiverad och går inte att stänga av.